Magda učí | 5 tipů, jak začít s angličtinou
Kurzy angličtiny všech úrovní v Židlochovicích.
angličtina, kurzy angličtiny, Židlochovice, tipy, English, study English, učit se anglicky
368
post-template-default,single,single-post,postid-368,single-format-standard,theme-bridge,cookies-not-set,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-595
 

5 tipů, jak začít s angličtinou

5 tipů, jak začít s angličtinou

Pokud si pořád pohráváte s myšlenkou jednou se angličtinu naučit, už na nic nečekejte a prostě začněte! Mám pro vás do začátku pár tipů, které se vám třeba budou hodit.

  1. Namotivujte se

Určitě znáte rčení “když se chce, všechno jde”.. Stejně tak to platí u jazyků. Pokud budete mít velkou motivaci a odhodlání, uvidíte pokroky rychle.

Když budete umět anglicky alespoň na konverzační úrovni, otevře se vám celý nový svět – už jen na internetu budete mít přístup k obrovskému množství informací v angličtině. Na dovolené si vše domluvíte sami a nebudete mít strach, jak se domluvíte. Seznámíte se s novými lidmi, kteří jsou na tom podobně jako vy – nejvíc konverzací v angličtině totiž probíhá mezi nerodilými mluvčími.

 

2. Učte se průběžně, ne jednou za týden

Jazyky jsou běh na dlouhou trať – pokud se jim nebudete věnovat každý den, pokrok jen tak neuvidíte. V dnešní době je ale více než jednoduché zapojit angličtinu do každodenního života. Zkuste si třeba ráno udělat rutinu v podobě lekcí na telefonu – Duolingo. Je to aplikace (ale i webová stránka), pomocí které se jednoduše učíte skládat anglické věty a můžete se učit i slovíčka. Stačí 10min denně ráno před/během snídaně a uvidíte, jak vám to půjde.

Až budete trochu pokročilejší, můžete si třeba i jazyk telefonu/počítače změnit do angličtiny. Zezačátku to sice bude možná trochu boj, ale na angličtinu si rychle zvyknete a bude vám připadat přirozená.

 

3. Smiřte se s tím, že angličtina je někdy zvláštní

Čeština a angličtina jsou úplně rozdílné jazyky. Čeština je tzv. flexivní, takže si můžeme větu teoreticky poskládat téměř jak chceme – prostě si jen vyskloňujeme slova a je to. Zato angličtina má jasnější pořadí slov ve větě, a to Čechům občas dělá problém a vznikají vtipné situace.

Berte tedy angličtinu tak, jak je. I čeština má spoustu zvláštností, které se ale my jako rodilí mluvčí neuvědomujeme a připadá nám to normální. Na pobavení vám dám příklad:

Kamarád Francouz se učil česky a ptal se mě:

Proč je minulý čas slovesa být: “já jsem byl”, “ty jsi byl”, ale jen “on byl”?

Já jsem jen ohromeně zírala a pokrčila rameny, že nemám tušení. Nám Čechům – rodilým mluvčím – to připadá přirozené, ale lidi učící se cizí jazyky ve všem hledají logiku, i když tam třeba vůbec není. A každé pravidlo má své výjimky, což v angličtině platí dvojnásob.

 

4. Nebojte se chyb

Chyby dělá každý (ano, opravdu každý). Upřímně, kolik z nás si je 100 % jisto i českou gramatikou? Stejně jako Češi občas chybují v češtině, tak chybují i v anglicky mluvících zemích.

Když jsem byla přes půl roku v Austrálii a na Novém Zélandu, setkávala jsem se s chybami Australanů, Zélanďanů, Angličanů i Irů dennodenně.

Hlavní totiž není mluvit gramaticky 100 % správně, ale domluvit se. Když v hovoru špatně použijete tvar slovesa, nesprávnou předložku či člen, nikdo vám hlavu neukousne. Ve chvíli, kdy něco špatně vyslovíte či řeknete, stává se chyba minulostí a v případě, že vás ten druhý správně pochopil, tak na ni můžete úplně zapomenout.

Chyby mizí postupně praxí – těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Jiná situace je samozřejmě u studentů, kteří se chystají na jazykové zkoušky, tam se na gramatickou korektnost a bohatost slovní zásoby hledí víc než dost.

 

5. Přihlašte se do kurzu

Spousta lidí zůstává navždy tzv. věčnými začátečníky. Anglicky by se naučit chtěli, ale snaží se učit sami doma a po měsíci či dvou je počáteční nadšení opustí a skončí u 5. lekce. V kurzu máte jistotu, že budete mít někoho, kdo vám se studiem pomůže, navede vás a bude vás opravovat – budete tak mít vždy jistotu, že to, co se učíte, se učíte správně.  A taky třeba narazíte na fajn skupinu podobně naladěných lidí, se kterými se můžete navzájem motivovat. Uvidíte, že v tom nejste sami, a začne vás angličtina bavit a budete do kurzu chodit rádi. 🙂

A co je na učení se jazyka nejdůležitější? Začít a vydržet! 🙂

Vedu individuální i skupinové kurzy angličtiny v Židlochovicích nebo online, pro více informací klikněte sem.

Chystám taky spoustu dalších článků o angličtině, učení, motivaci, nebo i různých jiných zajímavostí, tak se přihlašte k odběru newsletteru dole, nebo mě sledujte na Facebooku.

Thanks for reading!