Magda učí | 6 tipů pro studium angličtiny
Kurzy angličtiny všech úrovní v Židlochovicích.
angličtina, anglický jazyk, tipy na učení, slovník, mluvit anglicky, jak se rozmluvit
704
post-template-default,single,single-post,postid-704,single-format-standard,theme-bridge,cookies-not-set,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-595
 

6 tipů pro zlepšení angličtiny – Clubhouse #1

6 tipů pro zlepšení angličtiny – Clubhouse #1

Shrnutí z našeho prvního virtuálního setkání s lektorkami Pavlínou (Angličtina v Žabkách) a Ivčou (Angličtina pro vás) v aplikaci Clubhouse (kdo neznáte, mrkněte sem). Článek vám ale určitě přinese něco nového i pokud jste nás neposlouchali, tak se nebojte a čtěte dál. 🙂 

Důležitá je pravidelnost

Nikdo učený z nebe nespadl a my lektorky se anglicky učíme už spoustu let. Shodly jsme se na tom, že je potřeba, aby člověk něco dělal pravidelně – jednou za týden hodinu se jazyk budete učit pěkně dlouho. 🙂

Pokud jste hodně motivovaní a máte rádi řád, můžete si připravit i studijní plán – čeho chcete dosáhnout, a pak si třeba na každý den rozepsat, co budete dělat (např. pondělí – 5 stránek knížky, úterý – podcast v angličtině, středa – psát si s kamarádem anglicky apod.), aa zahrnout do toho i dny, kdy víte, že čas prostě nemáte, a naplánovat si třeba jen seriál v angličtině, a nebo taky nic – je důležité se z toho hned nehroutit, když nestíhám. 🙂

Angličtinu si naposlouchejte

 

Ať už to budou podcasty, YouTube videa nebo písničky, poslech je u jazyka hodně důležitý a často je pro studenty strašákem. Začněte něčím, co máte rádi, a třeba i zjednodušenými podcasty (na článku s tipy na podcasty pracuju, tak se můžete ještě těšit!). 

Speaking můžete trénovat i sami

 

I když nemáte zrovna s kým mluvit, můžete klidně mluvit sami se sebou. Chyby až tak nevadí – jde hlavně o to, aktivovat si slovní zásobu a snažit se vytvářet věty za použití praktických slovíček. 

Nebo se můžete domluvit s kamarádem, že spolu budete mluvit anglicky a přínos to bude mít pro vás oba. Nebo na ClubHouse existují i speciální speaking kluby (třeba Lingo Lounge), kde si speaking můžete taky trénovat.

Oblíbenou metodou je shadowing, kde kopírujete výslovnost i intonaci rodilých mluvčích – můžete najít i speciální videa určená pro shadowing na YouTube – stačí zadat “shadowing exercise”.

Na výslovnost můžete použít aplikaci Elsa Speak, která nahrává vaši výslovnost a pak ji vyhodnocuje ve srovnání s rodilým mluvčím. Zkuste to, je to sranda! Zatím je to ale jen appka do mobilu.

 

Celý Facebook je vlastně o psaní!

 

Jak pravila Pavlína, celý Facebook je vlastně o psaní – spousta studentů se totiž vyděsí, když se o writingu začne mluvit. Nemusíte psát dlouhé eseje nebo úvahy na určité téma, jen se třeba přihlašte do Facebook skupiny k tématu, které vás zajímá, a můžete čas od času psát nějaké komentáře. 

Dalším tipem je zkusit si psát deník či diář v angličtině – stačí i heslovitě, hlavní je zvyknout si na to, že můžete psát i v cizím jazyce.

Nebo se zase domluvte s kamarádem a pište si anglicky. Na chyby nikdo nekouká, hlavní přece je se dorozumět! 

Všechny tři doporučujeme rozšíření do prohlížeče Grammarly, které vám bude hlídat chybky, překlepy, členy i čárky. Něco podobného umí i Google docs, ale Grammarly vám to bude hlídat všude.

 

Netflix je kamarád

 

Když už trávíme tolik času doma, určitě se čas od času díváte i na televizi. Doporučujeme si pořídit Netflix, který je téměř bezednou studnicí anglických filmů a seriálů. Můžete si třeba pustit seriál, který už znáte, a jen si vychutnávat angličtinu a užívat si to, nebo si i pořídit rozšíření do prohlížeče, kde uvidíte dvoje titulky. 

Nebo můžete zkusit levnější variantu Netflixu ororo.tv. Taky umí ukazovat více titulků u jednoho videa a je tam i slovník a můžete si je vložit do vlastního slovníčku.

 

Který slovník je ten nej?

 

Shodly jsme se na tom, že co se týče českého překladu, doporučujeme slovník na Seznamu. Obsahuje totiž i spoustu českých nuancí, bližší popsání toho slova, další výrazy, ve kterých se vyskytuje, časování, případné nepravidelnosti apod. 

Pokud jste pokročilejší, nejlepší je pohrát si s anglickými výkladovými slovníky (třeba Oxford, Cambridge, MacMillan).

 

Už brzy chystáme další online virtuální rozhovory v Clubhouse, takže pokud tam jste, můžete nás tam sledovat jako @magdablaha, @pavnav a @ivaparakova.